Sekret wielu dań tkwi w ich prostocie. Nie zawsze konieczne jest używanie wielu składników, aby uzyskać smaczny i zarazem pożywny obiad. Często wystarczające jest dysponowanie ziemniakami, aby móc ugotować wykwintny posiłek. Dobrym przykładem wykorzystania tych warzyw jest ugotowanie kopytek. Są one niezwykle cenione przez wszystkich entuzjastów regionalnej kuchni. W pierwszej kolejności niezbędne jest zakupienie około pięciu kilogramów ziemniaków.
Muszą one zostać obrane ze skórki, a następnie ugotowane. Gdy kartofle całkowicie zmiękły, niezbędne jest ich rozbicie. W tym celu można wykorzystać tradycyjną wyciskarkę, jak również można posłużyć się tłuczkiem – wybór w tym zakresie należy wyłącznie do osoby, która robi kopytka. Po utłuczeniu ziemniaków można – wedle własnego uznania – dodać trochę sera i przypraw, jak również pozostawić gotową masę do formowania klusek.
W pierwszej kolejności niezbędne jest znalezienie odpowiedniej formy. Niewiele osób potrafi samodzielnie kleić kopytka, dlatego zdecydowanie lepiej jest skorzystać z szablonu. W sytuacji, gdy w danej kuchni nie ma odpowiedniej foremki, można posłużyć się prostą szklanką. Rozwałkowane ciasto z ziemniaków należy lekko posypać odrobiną mąki. Następnie za pomocą szklanki odbija się specjalne krążki, które można uformować w kopytka bądź inny dowolny kształt. Ważne jest przy tym, aby możliwie jak najbardziej równomiernie rozprowadzać ciasto – w innym przypadku powstaną kluski o znacznych dysproporcjach.
Nie jest to końca wiadome, ile gotować kopytka, aby były one optymalne dla danej osoby. Istnieją różne preferencje w tym zakresie. Wielu ludzi spożywa twarde kluski, natomiast inni wolą, gdy są one miękkie. Warto więc zapytać zaproszonych na obiad gości o ich upodobania. Na ogół jednak kopytka gotowane są aż do momentu, jak samoistnie wypłyną na wierzch wody. Istotne jest przy tym, aby rzucać kluski dopiero wtedy, gdy woda się zagotuje. W przeciwnym wypadku wrzucone do wody kopytka nie zagotują się w pełni.
Omawiane danie może być spożywane jako posiłek samoistny, jak również stanowić urozmaicenie bardziej rozbudowanego obiadu. Kopytka doskonale komponują się z kotletami schabowymi, roladami bądź z innego rodzaju potrawami mięsnymi. Najlepiej podawać je z surówką z czerwonej kapusty bądź mizerią. Szczególnie to drugie zestawienie wydaje się być najbardziej optymalne, bowiem ogórki i śmietana o niskiej zawartości tłuszczu doskonale podkreślają smak kopytek. Jednocześnie w niektórych regionach Polski kluski te stanowią dodatek do wykwintnych gulaszów z podrobów.
Z całą pewnością jest to doskonałe połączenie, które nawet największych smakoszy wprawi w zachwyt. Natomiast kopytka w postaci samoistnej niekiedy spożywane są z dodatkiem cukru lub śmietany. Słodka odmiana tego dania jest szczególnie ceniona przez dzieci, jednak w takim wypadku zdecydowanie warto do ciasta dodać chociaż odrobinę sera białego. Dzięki temu smak kopytek zostanie znacząco urozmaicony, co ma niebagatelne znaczenie dla zadowolenia z spożywanego posiłku.
Istotne jest, że kopytka mogą być łatwo odgrzane w trakcie kolejnych dni po ich ugotowaniu. Istnieją w tym zakresie różne metody. Najprostsza to oczywiście zagotowanie wrzącej wody, a następnie umieszczenie klusek w garnku. Wtedy należy je wyjąć zaraz po tym, jak wypłyną. Niestety, wtórne stosowanie omawianej metody może spowodować, że kopytka się rozkleją. Dlatego zdecydowanie lepiej jest je odgrzewać na patelni, na której uprzednio rozgrzano niewielką ilość tłuszczu pochodzenia roślinnego. Dobre rezultaty można również osiągnąć przy użyciu kuchenki mikrofalowej.
Nie zaleca się natomiast gotowania większej ilości kopytek, a następnie ich mrożenia. Takie danie po odmrożeniu straci nie tylko walory smakowe, ale również kompleks witamin, który zawarty był w ziemniakach. Z uwagi na fakt, iż kopytka są bardzo łatwe do ugotowania, zdecydowanie zaleca się robienie ich na bieżąco. W sytuacji, gdy dana osoba nie ma na to wystarczająco czasu, z powodzeniem może zakupić gotowy produkt do odgrzania z marketu.