niedoczynność tarczycy

Kwestią oczywistą jest to, że nasz sposób odżywiania ma wpływ na cały nasz organizm. Na to, jak się czujemy i na to, jak wyglądamy. Momencie, kiedy zaczynamy chorować, bierzemy pod lupę różne aspekty naszego życia. Istotne jest również to, aby zwrócić uwagę na to, co jemy. W wielu przypadkach odpowiednia dieta może złagodzić przebieg niektórych schorzeń. Z drugiej strony niewłaściwa dieta można je z intensyfikować. Niedoczynność tarczycy jest uważana za jedno z powszechniej występujących dysfunkcji tego organu. Ze względu na dużą popularność tego schorzenia, wiele mówi się o tym, jak żyć z niedoczynnością tarczycy i co warto zmienić, aby zawsze czuć się dobrze. Jak wybrać dietę, która będzie dla nas korzystna?

Dieta uzupełnieniem kuracji lekami

Oczywistą kwestią jest to, że zmiana nawyków żywieniowych powinna towarzyszyć odpowiedniej farmakoterapii, która jest podstawowym i najważniejszym elementem leczenia schorzenia. Jeśli jednak chcielibyśmy dodatkowo poprawić swoje samopoczucie, warto zadbać o to, aby w organizmie nie występował żaden stan zapalny i aby nasza dieta była bogata w jod, selen, żelazo oraz witaminę D. Wszystkie te składniki mają bowiem bezpośredni wpływ na kondycję naszej tarczycy. Jeśli chodzi o samą kwestię przejścia na dietę, zawsze warto mieć na uwadze, że w szczególności to właśnie osoby posiadające niedoczynność tego organu powinny wystrzegać się diet wyniszczających organizm. Prowadzi to bowiem do obniżenia tempa przemiany materii i może wpływać na jeszcze mniejszą aktywność samej tarczycy.

Co jeść przy niedoczynności tarczycy, a czego unikać?

Jak wybrać dietę, która będzie nam służyć? Wśród polecanych produktów z pewnością trzeba zwrócić uwagę na odpowiednią ilość warzyw oraz owoców. Dodatkowo trzeba też dbać o odpowiednią podaż białka dla organizmu. Można je znaleźć w mleku i produktach mlecznych, w rybach czy też w jajach. Źródłem białka będzie też ciecierzyca czy soczewica oraz inne rośliny strączkowe. Najlepiej jest wybierać również produkty, które będą bogate w kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3, w tym szczególnie powinniśmy zwrócić uwagę na przyjmowanie produktów, które zmniejszają dostępność jodu dla tarczycy. Mogą one w bardzo negatywny sposób wpływać na jej pracę. Do takich produktów, które najlepiej jest ograniczyć, można zakwalifikować orzeszki ziemne, soję oraz różnego rodzaju warzywa kapustne.

Podczas przygotowywania codziennych posiłków, zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będzie wybór gotowania jako podstawowej obróbki termicznej. Doskonale sprawdzi się również gotowanie na parze, natomiast tak jak w przypadku każdej zdrowej diety, lepiej jest ograniczyć produkty tłuste oraz ich obróbkę termiczną poprzez smażenie.

Warto zwrócić się do specjalisty

Chcąc jeszcze bardziej profesjonalnie podejść do tematu żywienia przy niedoczynności tarczycy, z pewnością warto udać się na konsultacje do dietetyka. Specjalista ten będzie w stanie ułożyć dla nas jadłospis, który będzie uwzględniał także nasze preferencje żywieniowe. Być może okaże się, że nowa dieta naprawdę pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie, a także będzie pomocna przy procesie wyrównywania poziomu hormonów. Z pewnością wizyta u dietetyka jest krokiem do przodu, jeśli chodzi o odpowiednie dbanie o swoje zdrowie. Dlatego warto odwiedzić stronę https://projektzdrowie.info/diety, aby sprawdzić, jakie plany dietetyczne można przetestować, współpracując z odpowiednim specjalistą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here