Biszkopt to ciasto, które często pieczemy w naszej kuchni. Duży wpływ na wygląd i smak biszkoptu ma temperatura, w której go pieczemy. Żeby ciasto było smaczne i wyrośnięte musimy zadbać o odpowiednią temperaturę oraz foremkę.Tortownicę, w której mamy zamiar upiec biszkopt, należy natłuścić. Dotyczy to jednak tylko i wyłącznie spodu. Dzięki temu, że spód będzie natłuszczony z wyjęciem ciasta, nie będziemy mieli żadnego problemu. Ważne jest zadbanie o dół ciasta, ponieważ nikt z nas przecież nie chciałby jeść rozpadającego się placka. Pamiętajmy, aby ścianki tortownicy zostały suche. Ich natłuszczenie będzie skutkowało odejściem od nich ciasta. Dużo ludzi do pieczenia ciasta wybiera złą formę, zazwyczaj za małą. Należy pamiętać, aby ciasto nie mogło się wylać po brzegach. Maksymalna objętość ciasta powinna zajmować 2/3 foremki. Żeby ciasto było dobrze wyrośnięte, najlepiej jest skorzystać z kilku metod. Kilka kropli soku z cytryny oraz dwie łyżki wody sprawią, że biszkopt będzie okazałym ciastem. Pieczenie odgrywa tutaj główną rolę, dlatego musimy mieć delikatną wiedzę, żeby nie spalić naszego ciasta. Biszkopt się nie uda, jeśli za późno włożymy go do piekarnika. Piekarnik najlepiej jest nagrzać wcześniej, podczas przyrządzania ciasta. Tylko odpowiednio przygotowany piekarnik sprawi, że będziemy mogli być spokojni o nasze ciasto. Biszkopt wkładajmy do piekarnika ostrożnie, żeby nasze ciasto nam nie wypłynęło na bok. Ile piecze się biszkopt? Pamiętajmy, że temperaturę podczas pieczenia ciasta zmieniamy. Początkowo powinna ona wynosić około 170 stopni. Dzięki zmianie temperatury po chwili będziemy mieli pewność, że biszkopt prawidłowo wyrośnie. Po wyrośnięciu ciasta zmieniamy temperaturę do 200 stopni. To ile wyniesie czas pieczenia biszkoptu, zależy od kilku czynników. Z pewnością biszkopt w małej formie będzie się szybko piekł. Zazwyczaj małe ciasto piecze się do 20 minut. W porównaniu do innych placków jest to naprawdę świetny czas. Jednak jeżeli pieczemy dużo większy biszkopt, to zazwyczaj piecze się on od 40 do 60 minut. Biszkopt zazwyczaj stanowi podstawę wielu tortów oraz ciast. Podczas pieczenia biszkoptu możemy zająć się innym zajęciem w kuchni. Jednak jeżeli pieczemy biszkopt na ważną uroczystość, to bądźmy cały czas obecni. Obecność w kuchni da nam pewność, że wszystko będzie przebiegać zgodnie z planem. Przepis stanowi tutaj bardzo ważną rolę. W internecie znajduje się mnóstwo przepisów, na temat pieczenia ciasta. Zanim zaczniemy piec biszkopt na ważną uroczystość, wcześniej sprawdźmy przepis i zróbmy biszkopt na próbę. Jeżeli wyrośnie i będzie smaczny, możemy bez obaw polecać innym i samemu go robić. Często zdarza się, że ciasto nie wyrośnie. Bardzo ważnym urządzeniem jest miarka lub waga kuchenna. Waga kuchenna sprawi, że wszystkie składniki będą odpowiednio odmierzone. Jeśli korzystamy z przepisu i sypiemy wszystkie składniki na oko, to ciasto może się nie udać. Bardzo ważne jest, aby biszkopt oddzielać od boków formy dopiero po jego wystudzeniu. Biszkopt to ciasto, które wymaga poświęcenia chwili czasu. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy nasze ciasto jest już gotowe, to warto, jest najpierw je sprawdzić. Niektóre piekarniki rzeczywiście mają problem z odpowiednią temperaturą. Za pomocą wykałaczki możemy sprawdzić nasze ciasto w bardzo prosty sposób. Gdy włożona wykałaczka będzie zlepiona ciastem, oznaczać to będzie, że biszkopt nie jest jeszcze gotowy. Jeśli patyczek jest suchy, to śmiało możemy wyjąć nasze ciasto. Sprawdzenie ciasta sprawi, że się ono nie przypali. Nikt przecież nie wykorzysta spalonego biszkoptu do placka czy tortu. Podsumowując, czas pieczenia biszkoptu uzależniony jest przede wszystkim od foremki. Mała foremka z pewnością sprawi, że ciasto będzie gotowe nawet po 15 minutach. Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika należy poczekać, aż wystygnie. Czas podczas pieczenia ciasta jest kluczowy, dlatego po włożeniu do piekarnika miejmy na uwadze godzinę. Zdecydowanie warto ustawić sobie czas na piekarniku, dzięki czemu nie zapomnimy o cieście.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here