Warto mieć świadomość, że bataty, czyli słodkie ziemniaki z roku na rok cieszą się w Polsce coraz większą popularnością. Ponadto koniecznie należy zaznaczyć, że wspomniany produkt jest już bardzo łatwo dostępny. Niestety nie wszyscy wiedzą w jaki sposób powinno się właściwie przygotować bataty. Oczywiście gotowanie omawianych warzyw będzie różniło się od gotowania zdecydowanie bardziej popularnych ziemniaków. Rekomendowane jest wprowadzenie do swojej codziennej diety gotowanych batatów przede wszystkim ze względu na oryginalny i ciekawy smak oraz wartości odżywcze.
Jakie wartości odżywcze mają gotowane bataty?
Należy zdawać sobie sprawę, że omawiane bataty są przede wszystkim zdrowe. Wspomniane warzywa zawierają przede wszystkim w swoim składzie znacznie więcej wartości odżywczych w porównaniu do tradycyjnych ziemniaków. Bataty są bowiem bardzo bogatym źródłem sodu, potasu, wapnia, magnezu, fosforu czy potasu.
Zalecane jest gotowanie batatów na obiad, gdyż można w ten prosty sposób dostarczyć swojemu organizmowi witamin z grupy B, B1, B2, B6, PP, a także kwasu foliowego. Nie wszyscy mają świadomość, że gotowane bataty mają także witaminy A, C, E oraz karotenoidy, które oddziałują na kolor omawianych batatów. Koniecznie trzeba zaznaczyć, że im ciemniejszy będzie kolor batatów, tym więcej będą miały w swoim składzie karotenoidów. Trzeba zaznaczyć, że bataty po ugotowaniu posiadają również bardzo duże ilości błonnika i przeciwutleniaczy. Z kolei dla alergików godnym uwagi jest fakt, że gotowane bataty będą zdecydowanie mniej alergizujące w porównaniu do tradycyjnych ziemniaków.
Gdzie można zaopatrzyć się w omawiane bataty?
Obecnie warzywa można kupić w zdecydowanej większości większych marketów spożywczych, delikatesach, sklepach ze zdrową żywnością czy warzywniakach. Koniecznie należy jednak zaznaczyć, że do gotowania batatów na obiad znaczna większość osób zniechęcana jest przez cenę wspomnianych batatów. Warto wiedzieć, że produkt ten jest zdecydowanie droższy w porównaniu do zwykłych ziemniaków. Cena oscyluje bowiem w granicach 18 złotych za kilogram.
Należy także zaznaczyć, że świeżość batatów jest stosunkowo krótka. Nie jest tym samym rekomendowane kupowanie produktu na zapas w przypadku trafienia na świetną promocję. Osobom, które jednak podejmą decyzję o zaopatrzeniu się w omawiany produkt na obiad, zalecane jest wybranie ładnych warzyw.
Świetnym rozwiązaniem będzie zaopatrzenie się w bataty o suchej i gładkiej skórce. Warto także zwrócić szczególną uwagę, by produkty nie były obite czy popękane. Nie jest również rekomendowane przechowywanie omawianych warzyw w lodówce przed planowanym gotowaniem. Zdecydowanie bardziej komfortowe dla batatów będzie suche, ciemne, a także chłodne miejsce.
Sposoby na przygotowanie słodkich ziemniaków. Ile gotować bataty?
Należy pamiętać, aby bardzo dokładnie umyć bataty przed gotowaniem zimną wodą. Oczywiście można także obrać wspomniane warzywa, jednak nie jest to koniecznością. Gotowanie batatów w osolonej wodzie sprawi, że nie będzie później większych problemów ze ściągnięciem skórki.
Warto mieć świadomość, że produkt może być gotowany na dwa sposoby. Można bowiem włożyć całe bataty do zimnej wody lub dokonać wcześniej pokrojenia ich w kostki. W przypadku ugotowania całych batatów można mieć pewność, że będą one równomiernie ugotowane. Z kolei w środku nie tylko nie będą surowe, ale również szkliste.
Osoby, które jednak podejmą decyzję o pokrojeniu batatów w kostkę muszą pamiętać, aby wrzucić je na wrzącą wodę. Ponadto zaraz po nastawieniu batatów na gotowanie zalecane jest osolenie wody. W zupełności wystarczą dwie łyżeczki na jeden litr wody. Rekomendowane jest również posłodzenie wody, w której będą gotowane bataty. Na jeden litr wrzątku wystarczy użyć jednej łyżeczki cukru.
Bataty powinno się gotować przez około pół godziny od ponownego zagotowania się wody po wrzuceniu warzyw. Warto pamiętać, aby garnek podczas gotowania był przykryty. W ten prosty sposób nie tylko ugotują się znacznie szybciej, ale również nie stracą dużo składników odżywczych.